Az 5 legfontosabb hely egy kommunális épületben, amelyeket energia veszteség szempontjából ellenőrizni érdemes

A legtöbb energia veszteség hőmérséklet vonatkozású. Az épületből kiszökő fűtött levegő a legkézenfekvőbb példa. A beltéri levegő kondicionálásához energiára volt szükség, ami a szivárgás következtében így elvész. Ezenkívül számos rendszer és készülék vesztesége hő formájában jelentkezik.

A szokványos digitális video kameráktól eltérően, melyek a tárgyakról visszaverődő fény képét rögzítik, a hőkamerák (Thermal Imager) által felvett képek az infravörös energia hőképet hoznak létre. A hőképen megjelenő eltérő hőmérsékleti értékekhez a műszer különböző színeket rendel hozzá. A kamera működtetése rövid oktatással megtanítható és képessé teszi a felhasználót a veszteséget okozó hőáramlás végigkövetéséhez. A kamera használata azok számára nyújt igazán hasznos információkat, akik megfelelő szinten ismerik a vizsgált épülethatároló szerkezeteket és rendszereket és így le tudják vonni a megfelelő következtetéseket a kijelzőn látható hőmérséklet különbségek alapján. A szerkezet javítását célzó beruházás mértékétől függően akár 15 %-os energia megtakarítás is elérhető.

Épület tulajdonosok, üzemeltetők és/vagy létesítmény mérnökök számára a termográfia szakértői energia megtakarítás céljából az alábbi területek vizsgálatát javasolják: 

Épület burkolat

A vizsgálatok során az épület határoló szerkezetével, valamint a belső klíma szabályozással foglalkozunk. A burkolatvizsgálat szempontjából kulcsfontosságú, hogy a vizsgált hőmérséklet különbségek nagyon kicsik, egy-két 0 Celsius fokosak. Ezért a legkedvezőbb vizsgálati időszak a fűtési, vagy hűtési szezonban az, amikor a belső és külső hőmérséklet közötti különbség legalább 10 Celsius fokot. Tekintettel kell lenni bizonyos hőterhelési hatásokra is, melyek elfedhetik a problémákat, vagy torzíthatják a mérési eredményeket. Így például ne vizsgáljunk olyan falat mely éppen napsütésnek van kitéve. Tető vizsgálatakor győződjünk meg arról, hogy a felület száraz és jégmentes. A vizsgálat szempontjából a legkedvezőbb napszak egy felhőtlen, szélmentes este napnyugta után, vagy reggel pirkadat előtt, amikor a hőmérséklet átmenetek kialakulóban vannak. 

Mit vizsgáljunk?

 • Tető. A nedves tető hőszigetelés veszít a szigetelés hatékonyságából. Pásztázzuk végig a tetőt, keresve a levegő ki-, vagy belépési helyét. A helyi javítások olcsóbbak, de régi tetőknél gyakran a teljes csere a jobb megoldás.
 • Szabályozott és szabályozatlan légtereket elválasztó- és külső falak. Főleg a szabályozott légterek felső-és alsó rétegét vizsgáljuk és tárjuk fel a hiányzó-vagy nedves hőszigetelések helyét.
 • Szerkezetsíkok csatlakozása. A kültérbe kinyúló padlósíkok vezetéses hőveszteséget okozhatnak.
 • Átvezetések. Kémények, csövek stb. körüli szigetelési hiányok is veszteségforrások.
 • Ajtó- és ablaktokok. A nem megfelelő illesztéseken keresztül is lehet szivárgás. Ne feledjük azonban, hogy a tetőhibák megszüntetése általában gyorsabban megtérül, mint az ajtók és ablakok tokszigetelésének javítása.

Várható megtakarítások

Tapasztalatok szerint az épület burkolat átvizsgálása és javítása az energia számla legalább 15%-os csökkenését eredményezi.

Hőkamera: https://www.globalfocus.hu/termekkategoria/hokamera/

Klíma rendszerek

A fűtést, szellőztetést és légkondicionálást biztosító rendszerek általában a létesítmény legnagyobb energiafogyasztói közé tartoznak.

Mit vizsgáljunk?

Légcsatornák és friss levegő keverők. A legjobb rendszerek is energiát pazarolnak megfelelően szigetelt légcsatorna rendszer nélkül. Az infravörös mérési módszerrel pontos hőtérképet kapunk a vezetékek veszteség helyeiről és optimalizálhatjuk a hűtést, vagy fűtést.

Ventilátorok és légbefúvók. A motoros hajtások vizsgálatáról bővebben a generátorokkal és motorokkal foglalkozó részben olvashatunk. A kiegyensúlyozatlanság a csapágyak túlmelegedését eredményezi. A hőtérképezéssel kimutathatók a tengelyek együtt futási hibái is.

Villamos kötések. Meglazult, vagy korrodált csatlakozások túlmelegedhetnek a megnőtt átmeneti ellenállás miatt.

Várható megtakarítások: Kimutatták, hogy állandóan üzemelő légtechnikai berendezések esetén a levegőszivárgásból adódó energia veszteség 33 %-ot is elérhet. A betáplált levegő hőmérséklet csökkenése a csatorna veszteségek miatt 6 Celsius, vagy nagyobb is lehet. Légcsatorna szigeteléssel az értékek jelentősen javíthatók.

Motorok és generátorok

A villamos motorok a létesítmények legnagyobb fogyasztói közé tartoznak. Túlmelegedő-, vagy rendellenesen működő motorok és generátorok hatásfok csökkenést, azaz többletfogyasztást eredményeznek, és előre vetítenek egy esetleges teljes kiesést.

Hőkamera: https://www.globalfocus.hu/termekkategoria/hokamera/

Mit ellenőrizzünk:

 • Légáram. Léghűtésű motoroknál az elégtelen légáram következtében a teljes motorház túlmelegszik. Villamos kiegyensúlyozatlanság. Jellemző ok: nagy átmeneti ellenállás a kapcsoló berendezés egyik, vagy több fázisában. A hiba infravörös vizsgálattal felderíthető, majd multiméterrel, lakatfogóval, vagy hálózatminőség ellenőrző műszerrel számszerűsíthető.
 • Csapágyak. Ha a hőtérképes vizsgálat túlzott csapágyház hőmérsékletet mutat, akkor a csapágy kenés, vagy csere szükséges.
 • Villamos szigetelés. A tekercsszigetelés túlmelegedését a burkolat túlzott hőmérséklete jelzi.
 • Villamos csatlakozások hibája. Klímaberendezésekben meglazult, vagy korrodált kötések átmeneti ellenállás növekedést okozhatnak. 

Várható megtakarítások

Motorok és generátorok esetén a megtakarítás nem a többletfogyasztás, hanem a teljes kiesés megakadályozásából származik. A megtakarítás mértéke függ attól, hogy az adott berendezésben milyen szerepet játszik a forgógép.

Ebből adódóan a motor túlzott fogyasztását általában két módon akadályozhatjuk meg:

 • Tartsuk karban, és a lehető legnagyobb hatásfokkal működtessük a gépeket.
 • Méretezzük megfelelően, és lehetőleg állandó fordulatszámon üzemeltessük a motoros fogyasztókat.

A hosszabb távon így keletkezett megtakarításokból fejleszthetjük a szabályozó berendezéseket, amivel csökkenthetjük az energiafogyasztást.

Gőzfűtő berendezések 

Manapság kommunális létesítményekben kevésbé szokásos a gőzfűtés mint ipari létesítményekben de egyes helyeken előfordul.

Hibakeresés

 • Kondenzedények. Ellenőrizzük a kondenzátum és gáz csapdákat termográfiás és ultrahangos mérési módszerrel. A két módszer kiegészíti egymást, így lefedhető a teljes kondenzedény választék.
 • Tekercselt hőközlő csövek. A légcsatornákkal együtt ezeket is ellenőrizzük szivárgás szempontból.
 • Gőzvezetékek és szelepek. Keressük meg a szivárgásokat, eltömődéseket a figyelmeztető jeleket követve. A szelepeknél ellenőrizzük, hogy valóban megfelelően zárnak-e.
 • Kondenzátorok. Keressük meg a légszivárgás helyeit, melyek vákuum vesztést és így hatásfok csökkenést eredményeznek.

  Hőkamera: https://www.globalfocus.hu/termekkategoria/hokamera/

Vélemény, hozzászólás?