Miért használjunk hőkamerát?

Az infravörös termográfia lehetőséget ad kezdeti problémák észlelésére, mielőtt azok meghibásodáshoz vezetnének. Ipari környezetben egyes berendezések problémái észlelhetők szokatlan rezgések, vagy zajok útján, de sok más probléma nem mutat ilyen egyértelmű tüneteket. Sok villamos probléma felfedezhető hővizsgálattal, ami nélkül a berendezés tönkremenne, vagy súlyos villamos veszélyhelyzetet teremtene. Mennyezetek és falak nedvesedése nagyon nehezen ismerhető fel, mielőtt az olyan súlyossá válik, hogy a szerkezet sérülését, vagy tönkremenetelét okozza.

Mindezen esetekben egy infravörös kamera fel tudja gyorsítani a diagnózist, csökkenti – esetleg elkerülhetővé teszi – a nem kívánt leállást, és minimalizálja az épület és a benne lévő javak károsodását.

Az infravörös termográfia számos előnyt szolgáltat mivel felhasználható:

  • A legtöbb berendezés esetén
  • Adatgyűjtésre kellően biztonságos távolságból veszélyes környezetben
  • Nagy felületek pl. falak, mennyezetek és tetők gyors pásztázására
  • Adatgyűjtésre a termelés zavarása nélkül
  • Speciális helyeken fellépő rendellenességek gyors azonosítására
  • Problémák érzékelésére a hiba bekövetkezése előtt

Ezek az előnyök számos különleges hasznot hajtanak hibakereséskor és megelőző, vagy előrejelző karbantartás végzésekor. Ezek:

  • Megnövelt biztonság. A műszaki személyzet gyakrabban tud berendezést vizsgálni közvetlen érintkezés, vagy az üzem zavarása nélkül. Ugyancsak lehetőségük nyílik légcsatornák, vagy mennyezet vizsgálatára létra, vagy emelőszerkezet használata nélkül.
  • Javított megbízhatóság. A pontosabb információk birtokában könnyebb a karbantartó csoportok számára a probléma kijavítása azt megelőzően, hogy azok nagymértékű veszteséget okoznának, ezzel a terven kívüli leállások jelentősen csökkenthetők.
  • A javítások megbízhatóságának növelése. Az elvégzett alkatrész-, vagy szerkezet javítást követő gyors infra kamerás ellenőrzéssel a szakember igazolni tudja, hogy a javítás sikeres volt, vagy beazonosíthat kiegészítő javítást szükségessé tevő kisebb jelzéseket.
  • Új berendezések sikeres üzembe helyezése. Egy új motorvezérlő központ, villamos szolgáltatás, tetőszerkezet, gőzvezeték, klímarendszer, vagy épület hőszigetelés megvalósításakor az infravörös termográfia dokumentálni tudja az átadáskor fennálló állapotot. Ez képez alapot a kivitelezés műszaki tartalmának igazolására, vagy összehasonlításra használható későbbi állapotvizsgálatnál. A hőkép ki tudja mutatni az esetleges kivitelezési hibákat, amik így rögtön korrigálhatók, vagy monitorozhatók a hiba későbbi kijavításáig.
  • Jobb termelékenység és termékminőség. A termográfiát megelőző, vagy előjelző karbantartásra használva minimalizálható a berendezések működési rendellenessége, vagy hibája, így optimális termelési hatékonyság és biztonság tartható fenn.
  • Berendezés öregedés monitorozás. A hőkép készítővel monitorozhatjuk a berendezések állapotát és meghatározott tűrésekhez viszonyított üzemi jellemzőit. Ez segítheti esetleges rendellenes működés, vagy meghibásodás előrejelzését, lehetővé téve az elöregedett alkatrészek javítását, vagy cseréjét, mielőtt azok teljesen tönkremennek, és potenciális leállást okoznak.

    Hőkamerák a Global Focus Kft. kínálatában.

    https://www.globalfocus.hu/termekkategoria/hokamera/


    d31930a680e562e713d8a34655e39658


Vélemény, hozzászólás?