Hőmérsékleti terminológia

Száraz blokk kalibrátor: A kalibrátor precíziós kemencét használ pontos hőmérséklet forrásként. Ezt a fajta kalibrátort gyakran használják hőmérséklet- érzékelők felülvizsgálatára. Gerjesztő áram: Az RTD érzékelőn átengedett áram hőmérsékletméréskor a tényleges ellenállás meghatározására. Tipikus értéke ≤ 20 mA az érzékelő önfűtésének minimumra csökkentésére.
IPTS-68: Nemzetközi gyakorlati hőmérséklet skála (1968). 1968 – ban elfogadott nemzetközi szabvány a hőmérsékletmérés definiálására.
ITS-90: Nemzetközi hőmérsékleti skála 1990. Hő- mérséklet kalibrálási szabvány, mely lehetővé teszi a bárhol a világon végzett hőmérsékletmérések használatát és összehasonlítását.
Terhelő ellenállás kompenzáció: Kompenzálási módszer 3-és négyvezetékes RTD és ellenállásmérésnél. A módszer kiiktatja a vezeték ellenállással kapcsolatos hibát RTD-vel való méréskor.
Referencia hőmérséklet: Referencia feltétel mérési eredmények és egy szabványos adatkészlet összehasonlítá- sához. Példák: 00 C hőmérséklet táblázatoknál és a víz hármas pontja az ITS-90-ben R0 RTD mérőfej ellenállása 00 C-on. Példa: PT100-385, R0= 100 ohm RTD: Ellenállás hőmérő hőmérsékletérzékelő, melynek ellenállása előre meghatározott módon változik a hőmérséklettel A legelterjedtebb RTD a platina PT100-385
Seebeck hatás: Termoelektromos hatás, melyben a feszültség potenciál nő a hőmérséklettel (hőelemek) különböző fémek csatlakozási pontjában. A víz hármas pontja: Az ITS- 90 meghatározó hőmérséklete, mely 0,01 0 C-on lép fel, amikor a víz három halmazállapota egyszerre van jelen: folyadék, szilárd és gőz.

Fluke 721 Nyomás kalibrátor 2
Fluke kalibrátorok webáruházunkban!

Vélemény, hozzászólás?