Hogy kapcsolódik a hőátadás a hőkép készítéshez?

A hőátadás módjai
A hőenergia átadás alapvetően három különböző módon történhet: vezetéssel, szállítással és sugárzással. A hőkamerák, más néven infravörös kamerák csak sugárzó hőenergiát képesek érzékelni, ezért fontos, hogy megértsük a különbséget és így megismerjük a hőkép készítő eszközök használatának korlátait.

  • Hővezetés a hőenergia átadása egyik tárgyról a másikra közvetlen érintkezéssel. Hővezetéses hőátadás elsősorban szilárd testeknél és bizonyos mértékben folyadékoknál történik, amikor a melegebb molekulák közvetlenül átadják a hőenergiát a szomszédos hidegebbeknek. Mindennapi gyakorlatban például egy meleg csésze kávé, vagy egy hideg üdítő ital érintésekor.
  • Hőszállítás (konvekció) az a hőátadás, amikor levegő, gázok vagy folyadékok hideg és meleg részei között molekulák mozognak és/vagy áramolnak. Konvekció felléphet gázokban és folyadékokban egyaránt és molekulák tömegáramlását eredményezi a különböző hőmérsékletek között. Egy viharfelhő például nagy léptékű konvekció, amikor meleg levegő tömegek felemelkednek, a hideg levegő pedig lesüllyed.
  • Sugárzás ez a hőenergia átadás elektromágneses hullámok útján történik, ami a fényáramhoz hasonlítható. Példa: a napsugárzás.

Az összes tárgy fénysebességgel sugároz elektromágneses energiát. A sugárzás olyan hullámokkal történik, melyek villamos és mágneses tulajdonságokkal rendelkeznek. Több formájuk van: fény, rádióhullámok és infravörös sugárzás. Ezek közötti alapvető különbség a hullámhossz.. Szabad szemmel a fényt látjuk, míg az infravörös kamerák sugárzó hőt (vagy infravörös sugárzást) érzékelnek.

A téma alaposabb megértéséhez javasoljuk egy termográfia tanfolyam választását, mely ellátja a hallgatókat olyan elméleti és gyakorlati eszközökkel, amelyekkel a legjobb eredményekhez jutnak a hőkamera használt során. Az elméleti tudás megszerzésével és a termográfia tudományának elsajátításával, Ön képes lesz megérteni e technika lehetőségeit és határait.
Termográfia tanfolyam részletek: www.globalfocus.hu

Vélemény, hozzászólás?