EKG mérés DrDAQ Data Logger felhasználásával

Az EKG (Elektro-Kardiographie) szívbetegségek vizsgálatához való  első alkalmazása a brit A.D. Waller nevéhez fűződik. A feltaláló nem fűzött túlzott  reményeket az eljárás széleskörű elterjedéséhez, de tévedett:13 évvel később az orvosi Nobel díjat a holland W. Einthoven azért kapta, mert az eszközt máig is használatos nélkülözhetetlen klinikai regisztráló készülékké fejlesztette.  

Az Einthoven féle regisztrálás (un. három vezetékes rendszer) a két csuklóra ill. a mellkasra erősített elektróda közötti feszültség különbséget használja az EKG hullám létrehozásához, a harmadik (a bokára erősített) elektróda képezi az emberi test és a regisztráló eszköz (oszcilloszkóp) közös földpontját.

16651756_1341263515932387_882278491_n


Adatgyűjtés

Az adatgyűjtő inerfészt a DrDAQ logger képezi az  ECG áramkör és a PC között.

A DrDAQ csomag adagyűjtő kártyából ( digitalizáló bemenetek: fény, hang, hőmérséklet és feszültség jel) áll, mely a PC bármelyik párhuzamos portjára csatlakoztatható (a táplálást is innen kapja). A digitalizált adatok Windows alapú szoftverrel jeleníthetők meg idő alapú formátumban, ahogy az oszcilloszkópon megjelennének. A DAQ kártya 10 bites ADC-vel és maximum 15000 S/s digitalizálási sebességgel rendelkezik, így a felbontás több mint elég az adott feladathoz és potenciálisan jobb a használt monitor pixel felbontásánál.

Szükség esetén lehetőség van más oszcilloszkóp alapú Pico Technology termék használatára is a DrDAQ helyett.

A testről érkező alacsony jelszint és az erősítő zajfelvevő képessége miatt a test és az áramkör közötti vezetékezésnek a lehető legrövidebbnek és jól árnyékoltnak kell lennie. A bemenetre kötött diódák a csatolt eszközökből (PC, oszcilloszkóp) hiba esetén érkező túlfeszültségek levezetésére szolgálnak. A biztonságot  opto leválasztó áramkör beépítésével tovább növelhetjük..A +9 és -9 V tápfeszültséget két elem szolgáltatja. A táp kapcsolható.

 Földelés és zajcsökkentés.

Az áramkör és a be- és kimenő vezeték árnyékolása a csatlakoztatott hálózati készülékek védő csatlakozását használja földelésre. Biztonsági szempontból előnyösebb lenne akkumulátorról üzemeltetett laptop használata, ekkor azonban lebegő föld keletkezne és ez rengeteg zaj felszedésével járna, ami a használatot lehetetlenné tenné. Ha a megfelelő földelés hálózati készülék nélkül is megoldható, akkor használhatunk akkumulátoros PC-t. A zaj tovább csökkenthető a bemenő vezeték erek egymáshoz közel való vezetésével.

A készüléket ne használjuk vihar (villámlás) esetén.

A készülék megépítését csak villamosan szakképzett, orvosi műszertechnikában jártas szakemberek számára ajánljuk.

Forrás: www.picotech.hu

Minden, amit a PC alapú méréstechnikáról tudunk. 

Vélemény, hozzászólás?